Arkeomytologisen instituutin edustama tutkimussuuntaus elää parhaillaan renessanssia. Uudet dna-tutkimukset ovat vahvistaneet sen keskeiset otaksumat.

IAM:in Euroopan haara tuo Vanhan Euroopan sivilisaatiota ja sen vaikutusta länsimaiseen kulttuuriin koskevaa tutkimusta monipuolisesti yleisön saataville. Haluamme tarjota aineksia itseymmärryksen kartuttamiseen ja inhimilliseen kasvuun kohti rauhaa ja tasa-arvoa.

Vanhan Euroopan eli Tonavan sivilisaation löysi arkeologi Marija Gimbutas 1980-luvulla. Sivilisaatiolla oli kiehtovia ominaispiirteitä kuten esidemokraattinen yhteiskuntamuoto, jossa vallitsi rauha ja sukupuolten tasa-arvo sekä naispuoliseen jumaluuteen perustuva maailmankatsomus. Monet keksinnöt tehtiin ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa.

Indoeurooppalaisten tulo Kaakkois-Eurooppaan aiheutti yhteentörmäyksen; yhteiskuntamalli muuttui hierarkkiseksi ja konflikteista tuli osa arkea. Naispuolinen jumaluus jakautui ja sai rinnalleen miespuolisia jumaluuksia. Keksimisestä tuli olemassaolevien keksintöjen kehittämistä.

Blogisarjassa ja opetusvideoilla olemme esitelleet jo mittavasti Vanhan Euroopan sivilisaation ominaispiirteitä sekä kulttuurisen yhteentörmäyksen ja fuusioitumisen vaikutuksia. Kuukausittaisten blogien sijaan nykyään julkaisemme blogeja tapahtumien ja julkaisujen yhteydessä. Tarjolla on myös tietoa uusimmista julkaisuista sekä aiheeseen liittyvistä tapahtumista ja luennoista.

Taustalla on professori Marija Gimbutasin sekä AMI:n Euroopan haaran johtajan, professori Harald Haarmannin laaja tutkimustyö. Samaa tutkimussuuntausta Pohjolan kansanperinteen tutkimuksessa edustaa dosentti Kaarina Kailo.

 

Uusimmat blogit

Kurssit ja tapahtumat

 



Uutisia

Hylkään olettamuksen, että sivilisaatiolla voidaan viitata ainoastaan androkraattisiin soturiyhteiskuntiin. Minkä tahansa kulttuurin hedelmällisyys perustuu sen taiteelliseen luovuuden asteeseen, esteettisiin saavutuksiin, aineettomiin arvoihin ja vapauteen, jotka tekevät elämästä merkityksellisen ja nautinnollisen kaikille kansalaisille, sekä sukupuolten väliseen voiman tasapainoon.
— Marija Gimbutas